استایل اکو فشن Eco fashion
امروزه با افزایش جمعیت و تغییر الگوی مصرفی میزان تولید زباله به شدت بالا رفته و باعث آسیب به کره زمین و طبیعت میشود.
افزایش جمعیت که باعث افزایش زباله است سبب شده تا طبیعت،دریا،زمین و حیوانات به خطر بیافتند از رو انسان به بازیافت آن روی آورده است.
صنعت مد نیز در میان صد ها صنعت آلوده دومین صنعت آلوده جهان است در این صنعت بیش از ۸۰۰۰ ماده شیمیایی مضر استفاده میشود که همین مواد بر طبیعت و اکوسیستم تاثیرات منفی دارد.
شاید عجیب باشد اما میزان گاز گلخانه ای که در صنعت مد تولید میشود از مجموع گاز گلخانه ای کشتیرانی و هواپیمایی بیشتر است!!!
هر سال نزدیک به ده ها هزار تن لباس دور ریخته میشود که بیش از ۹۵ درصد آنها ارزش مصرف دارد.
لباس ها اکثرا از جنس پنبه و کتان تولید میشوند و تولید این ها به سم،آب و کود زیادی نیاز دارد.
سموم و کود های شیمیایی نیز در این مزارع باعث آلودگی آب های زیرزمینی شده و این از اثرات مصرف بی رویه پوشاک در جهان است.
همچنین استفاده از رنگ در مد و فشن بالا بوده و اکثر این رنگ ها شیمیایی اند و همین امر باعث آلودگی طبیعت میشود.
اکو فشن میتواند به طور کامل یک استایل باشد و یا در بعضی آیتم های استایل خود از پوشاک و اکسسوری های اکو استفاده کنید.
میزان آب مصرفی در مد و فشن
ازبکستان که ششمین تولید کننده بزرگ پنبه در جهان است،آب مصرفی مزارع پنبه خود را از دریاچه آرال و دو رود بزرگ سیحون و جیحون تامین میکند و متاسفانه امروزه حجم بسیار زیادی از آب این دریاچه و رود ها به علت آبیاری مزارع کم شده است.
بر اساس برآورد ها تولید یک بلوز و شلوار جین نزدیک به ۳۰هزار لیتر آب مصرف میکند.
اما فاجعه مصرف آب صنعت فشن در حوزه تولید کیف و کفش است.برای تولید یک کفش چرم نیز باید ۸۰۰۰ لیتر آب مصرف شود و این مقدار مصرف بسیار بالا میباشد.
علت دور ریخته شدن لباس ها چیست؟؟؟
هر ساله ده ها هزار تن لباس در کشور های فوق پیشرفته دور ریخته میشود.به طور میانگین هر آمریکایی در سال ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم لباس را دور میاندازد.
اما در کشور های فقیری مانند آفریقا لباس های دست دوم طرفدار و خریداران زیادی دارند چرا که مردم آن مناطق توانایی خرید لباس نو را ندارند.
اما علت دور ریختن لباس ها با وجود سالم بودن آن ها در چیست؟؟؟
تغییر مد،برگزاری فشن شو ها توسط کمپانی های بزرگ مد و فشن اصلی ترین دلیل برای دور ریختن لباس ها و تهیه لباس های جدید و منطبق با مد روز است.مد در هر فصل تغییر میکند بنابراین به سادگی میتوانید به پر خطر بودن این صنعت برای اکوسیستم طبیعی پی ببرید.
بازیافت مد
در تمام کشور ها زباله های قابل بازیافت را با تغییراتی بازیافت کرده و دوباره به چرخه استفاده بازمیگردانند.
امروزه کشور های پیشرفته دارای صنعت مد نیز از این رویه الگو برداری کرده و مد را به چرخه بازیافت اضافه کرده اند تا از آلودگی های اکوسیستمی به حد زیادی بکاهند.
جنبش بازیافت مد با نام های متعددی در دنیا شناخته میشود.از جمله:
Eco fashionمد سازگار با محیط زیست
Clothing recyclingمد بازیافتی
Eco friendly fashionمد دوست با طبیعت
Eco textileپارچه های بازیافتی
نام های فوق همگی پیرو یک سبک هستند.سبکی که در نیمه دهه هفتاد به علت نگرانی از تاثیرات مخرب مد و فشن بر طبیعت توسط دوست داران محیط زیستی شکل گرفت.
اما موج دوم این سبک در دهه ۹۰ میلادی به شکل خیلی پیشرفته ای آغاز شد و تا امروز بسیاری از برند و کمپانی های بزرگ در صنعت مد و فشن پیرو این سبک هستند.
برند های فعال در حوزه اکو فشن
برند های بسیار شاخص خارجی در این حوزه فعالیت دارند که به آن ها اشاره میکنیم.
آدیداس Adidas
یک برند ورزشی معروف و مطرح که از اکو فشن پیروی میکند آدیداس است.آدیداس از فعالان محیط زیست و مبارزه با آلودگی و پلاستیک در اقیانوس ها میباشد.این کمپانی نخستین بار در سال ۲۰۱۵ تولید کفش های ورزشی خود را از جنس زباله های پلاستیکی و تور های ماهیگیری غیر قانونی در آفریقای جنوبی آغاز کرد.۹۵ درصد از جنس رویه کفش ها از جنس این زباله های پلاستیکی بود.
آدیداس بعد از این موفقیت در سال ۲۰۱۶ حدود هفت هزار جفت و در سال ۲۰۱۷ نیز یک میلیون کفش از جنس همین زباله ها تولید کرد.
کمپانی آدیداس در تمام شعب خود پاکت های پلاستیکی را حذف کرد و معتقد است که با تولید این کفش ها مشتری های خود را به فکر درباره حفاظت از طبیعت وا میدارد.
برند آدیداس با این کار خود ثابت کرد که بازیافت زباله ها میتواند برای پوشاک هم کاربردی باشد از این رو جرقه ای را در ذهن طراح ها برای تولید البسه بازیافتی روشن کرد.
استلا مک کارتنی Stella mccartney
طراح معروفی که با دیدن موفقیت آدیداس در سبک اکو کفش های خود را تولید کرد.کفش های زنانه ای که هر کدام از ۱۱ بطری پلاستیکی ساخته میشود.استلا از حافظان محیط زیست و فعالان اکو فشن به شمار می آید.
مارین لیر Marine layer
برندی آمریکایی و معروف در تولید سبک اکو فشن است.این برند به علت پیراهن های لطیف خود شهرت دارد،این برند همکاری خود را با یک کارخانه اسپانیایی برای تبدیل پیراهن های کهنه به نو آغاز کرد.
مارین لیر مجموعه جدیدی از پیراهن های زنانه و مردانه را ارائه کرده که ۵۰ درصد آن ها را پنبه بازیافتی و ۵۰ درصد دیگر را الیاف نو تشکیل میدهد.
این برند با همکاری کارخانه نساجی اسپانیایی Alicanteروش جدید را برای بازیافت ارائه داده که به مواد شیمیایی،رنگ و حتی آب نیازی ندارد.
لیوایز Levi’s
این برند تعداد زیادی از شلوار های جین خود را از مواد پلاستیکی که حداقل دارای ۲۰ درصد پلاستیک بازیافت شده از بطری های نوشیدنی و ظروف غذا میباشد تولید میکند.
لیوایز مدعی است که در کمپانی خود ۵/۳ میلیون بطری استفاده میکند و این به معنی این است که حدود نیم میلیون دست لباس از الیاف بازیافتی تولید میشود.
مت و نت Mat & NAT
این برند به علت ارائه کیف های زنانه و مردانه خود در مد و فشن شهرت دارد.
مواد بکار برده در این کیف ها ۱۰۰ درصد بازیافتی هستند.این برند متعهد شده است تا از هیچ نوع چرم حیوانی در محصولاتش استفاده نکند به همین دلیل برند خود را وگان یا گیاهی هم معرفی میکند و محصولاتش از بازیافت مقوا،چوب،پنبه،پلاستیک و لاستیک است.
اکوآلف Ecoalf
یک برند اسپانیایی که از زباله های دریایی،لاستیک کهنه،چرخ ماشین و زباله های بازیافتی محصولاتی مانند:ژاکت،کوله پشتی،لباس شنا و صندل لا انگشتی برای مردان،زنان و کودکان تولید میکند.
این برند یک شعار دارد که میگوید:مد فقط خوب به نظر رسیدن نیست.با همین نظریه در کمک به آسیب های محیط زیستی که توسط لباس های دور انداختنی است بسیار موثر و موفق بوده است.
پارچه های بازیافتی Eco textile
پارچه و منسوجاتی که از الیاف مصنوعی و بازیافتی تولید میشوند.
بعضی از کمپانی ها مانند برند C&Aکه یک برند بلژیکی است لباس های کهنه را با پرداخت هزینه ای خریداری میکند و از آن ها الیاف بازیافتی و پارچه جدید تولید میکند و با قیمت های پایین لباس های خود را می فروشد.
پارچه هایی که به صورت درصدی با الیاف مصنوعی و طبیعی ترکیب میشود که الیاف مصنوعی از بازیافت پلاستیک های دور ریختنی حاصل میشود.
همچنین برخی دیگر از این پارچه ها به صورت مستقیم از زباله های قابل بازیافت بدست می آید.
اکسسوری های اکو Eco accessory
اکسسوری ها میتواند کاملا از دور ریختنی ها مانند:سی دی،شیشه،روزنامه،مواد پلاستیکی و…تولید شود یا از بازیافت این مواد ساخته شود.
برخی فشن شو ها از استایل های اکو فشن به حالت اعتراضی و نمادین در شو های خود استفاده میکنند.
که بخش زیادی از آن ها قابلیت پوشش را ندارند.
بخش دیگری از سبک اکو به ترکیب پارچه های کهنه روی لباس های جدید و ساخت لباس،شلوار و اکسسوری های دیگر با استفاده از بازیافتی های پوشاکی انجام میشود.
بدین ترتیب با این ترکیبات یک پوشش جدید و تازه درست میشود.
برخی از لباس های کهنه که بخشی از قسمت های آن سالم است را میتوانید برای همین مدل استفاده کنید.
سلام
من خوندم
خیلی جالب بود.