تعیین اهداف مالی، یکی از مهمترین اقداماتی است که در راه رسیدن به موفقیت باید طی کنید. در ادامه ۶ قدم برای تعیین اهداف مالی را به شما معرفی میکنم.
- الویتبندی کنید، تعیین کنید چه چیزهایی برای شما اهمیت دارد و چه چیزهایی اهمیت ندارد.
- زمانبندی کنید، تعیین کنید که هر اقدامی چقدر زمان نیاز دارد. اهداف بلندمدت و کوتاهمدت را از هم جدا کنید.
- یک استراتژی SMART طراحی کنید. یعنی استراتژی شما خاص (Specific)، قابل اندازهگیری (Measurable)، قابل دستیابی (Achievable)، مرتبط (Relevant) و به موقع (Timely) باشد.
- واقعبینانه بودجهبندی کنید، براساس اطلاعات درست و حساب شده پیش بروید.
- مهم نیست که چه میزان بودجه تعیین کردهاید ( مقدار مهم نیست واقعبینانه بودن آن اهمیت دارد) بودجه تعیین شده براساس الویت مصرف کنید.
- بر روند کار نظارت کنید.
برای درک بهتر موضوع و تسلط بیشتر بر تعیین اهداف مالی، در ادامه مثالهایی برای شما آوردهام.
بودجهبندی کنید و با آن زندگی کنید
خیلی از ما به بودجهبندی با شک و تردید نگاه میکنیم. ریک ادلمن (Ric Edelman) برنامهریز مالی سرشناس که نویسنده هشت کتاب در این حوزه نیز هست اعتقاد دارد که، “تمرکز بودجهبندی بر هزینهها و بدهیهاست.” “برای ثروتمند شدن باید بر درآمد و و درایی خود تمرکز کنید.”
اکثر کارشناسان قبول دارند که بودجهبندی مفید است ، تنها درصورتی که به وضوح میزان درآمد و هزینه های ثابت را در آن مشخص کنید.
پسانداز، مثل یک صندوق اضطراری
داشتن نقدینگی به اندازه هزینههای ۳ ماهه یک استاندارد است. اگر نقدینگی شما به اندازه هزینههای ۶ ماهه شما باشد بهتر هم میشود.
همه چیز در اطراف ما به نوعی تبلیغ مصرفگرایی است. همه صداها و تصاویر ما را دعوت به استفاده از محصولی جدید میکنند. اگر قصد ثروتمند شدن دارید باید این صداها را کنترل کنید. پسانداز یکی از جدیترین نمونههای تعیین اهداف مالی است.
مرز ثروت و بدهی
یک معادله ریاضی ساده وجود دارد. اگر بیش از درآمد خود خرج کنید بدهی ایجاد میشود و اگر کمتر از درامد خود خرج کنید، پسانداز. برای ثروتمند شدن واضح است که نباید بدهکار باشید.
مهارتهایی برای افزایش درآمد در خود پرورش دهید
منظور من تحصیلات دانشگاهی و مدارک دانشگاهی نیست. مسئولیتهای بیشتری در شغل فعلی خود برعهده بگیرید. شغلهای نیمهوقت یا حتی دورکاری و کار در منزل میتواند از انتخابهای دیگر شما باشد. در کارگاههای آموزشی، همایشها و رویدادها شرکت کنید. فرصتها همیشه وجود دارند تنها کافی است آنها را پیدا کنید.
برای ازدواج فرزندان خود صرفهجویی کنید
درسالهای اخیر هزینهها به شکل چشمگیری رشد است. یکی از مسائلی که به شدت تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است ازدواج است. یکی از مثالهای تعیین اهداف مالی، تامین مخارج ازدواج فرزندان است.
پیشخرید یک خانه
یکی از مهمترین سرمایهگذاریها و اهداف مالی برای خیلی از ما، خرید خانه است. برای خرید خانه مبلغی را تعیین کنید. بخشی از این مبلغ میتواند از طریق وام تامین شود، در نتیجه باید بازپرداخت وام را نیز در تعیین اهداف مالی خود لحاظ کنید.
آناماریا لوساردی (Annamaria Lusardi) استاد دانشگاه جورج واشنگتن و یکی از چهرههای برجسته دنیا در زمینه مدیریت بدهی اعتقاد دارد، همه میتوانند عملکرد بهتری از آنچه نشان میدهند داشته باشند. همه باید برای رسیدن به اهداف مالی خود تلاش کنند. اهداف مالی خود را تعیین کنید و برای رسیدن به آن تلاش کنید.
چگونه به اهداف مالی برسید؟
بهترین راه رسیدن به اهداف مالی تهیه نقشه راهی است که براساس آن پیش بروید و قدم قدم به هدف نزدیک شوید. به همین سادگی!
تعیین اهداف مالی و برنامهریزی برای رسیدن به آن کار آسانی نیست ولی آنقدرها هم سخت نیست. کافی است به برنامه خود پایبند باشید.
برای تعیین اهداف مالی باید هدفها را براساس زمان رسیدن به آنها، دستهبندی کنید. اهداف کوتاهمدت تا بلندمدت.
انواع هدفگذاری براساس زمان
- اهداف مالی کوتاه مدت: اهداف مالی کوتاهمدت اهدافی هستند که در بازه ۱ ساله یا کمتر قابل دستیابی باشند. خرید یخچال فریزر جدید یا پرداخت بدهیها مثالهایی از اهداف کوتاهمدت هستند.
- اهداف مالی میان مدت: اهدافی هستند که بزودی محقق نمیشوند ولی نیاز به سالها انتظار نیز برای تحقق آنها نیست. گرفتن مدرک تحصیلی یکی از نمونه اهداف میان مدت است.
- اهداف مالی بلندمدت: معمولا اهدافی که بیش از ۵ سال زمان برای تحقق آنها نیاز است در این دستهبندی قرار میگیریند. خرید خانه یکی از اهداف بلندمدت است.
ترفندهای تعیین اهداف مالی
راههایی برای هدفگذاری و باقی ماندن در مسیر تحقق هدف وجود دارد. برنامههای مالی با قابلیت ردیابی یکی از این راهها هستند
برنامههایی مثل بامبو، نقش مربی مالی را برای شما ایفا میکنند. ارسال پیامهای یادآوری، کمک در برنامهریزی و مشاوره بخشی از خدماتی است که بامبو در این مسیر به شما ارائه میکند.
روشهای قدیمی و سنتی نیز برای اینکار وجود دارد. معمولا تصویر هدف مالی خود پیش چشم خود میگذاشتند. مثلا تصویر خانه یا خودرو دلخواه را روی دیوار اتاق نصب میکردند که همیشه پیش چشم باشد و فراموش نشود.
وهولوند (Wohlwend) میگوید، ” هرچیزی را که ببینید باور میکنید.” روشهای سنتی انگیزهبخشی همه برهمین پایه عمل میکردهاند.
این روش هم میتواند برای تحریک انگیزه مفید باشد ولی روشهای جدید و مربی مالی، تاثر این روش را کمتر کرده است.
چرا باید اهداف مالی خود را تنظیم کنید؟
آلن وهولند (Allen Wohlwend) یکی از شناخته شده ترین برنامهریزان مالی معتقد است اهمیت تعیین اهداف مالی برای هر فردی منحصربهفرد است. نیاز به اصلاح مالیات، کاهش بدهیها، پسانداز و یا سرمایهگذاری انواع اهداف مالی هستند. مهم این است که شما چه هدفی را برای خود تعیین کرده باشید.
هر فردی که هدف مالی خود را تعیین نکرده باشد بدون شک محکوم به شکست است.
قطعا برنامهریزی و تعیین اهداف نیز خالی از مشکل و ایراد نیست. کارل ریچاردز (Carl Richards) یکی از برنامهریزان موفق مالی میگوید، هیچکس توانایی پیشبینی آنچه در آینده پیش خواهد آمد را ندارد. بهترین کاری که افراد باهوش میتوانند انجام دهند پیشبینی آینده براساس اتفاقات گذشته است.”
ابهامات زیادی در این مسیر وجود دارد. اگر رکود رخ دهد، اگر تورم افزایش پیدا کند؟ همه این ابهامات درست هستند ولی چیزی که شما را به موفقیت نزدیک میکند عادتها شما هستند.
اگر به برنامهریزی، پسانداز و هدفگذاری عادت کردهاید، موفقیت به شما نزدیک است.