آیا تا بحال به این فکر کرده اید که علت جوش های روی کمرمان یا پشت شانه هایمان چیست؟
حتما شما هم میدانید که جوشها فقط روی پوست صورت ظاهر نمیشوند و در همه جای پوست بدن مثل شانهها ، پشت و کمر و به خصوص در بدن مردان بیشتر به وجود میآیند.
در صورتی که شما هم در ناحیه کمر خود جوشهای زیادی دارید باید به بررسی تغذیه خود بپردازید. چرا که ممکن است در رژیم غذایی خود زیاد از حد خوراکیهای شیرین و چرب مصرف میکنید. اما نگران نباشید چون که در خانه و به راحتی میتوانید این جوشها را درمان کنید.
در ادامه مطلب به انواع دلایلی که موجب جوش پشت، سرشانهها و کمر میشود میپردازیم.
دلیل اصلی بروز جوشهای بدن هم مثل جوش صورت، باقی ماندن پوست مرده بدن، اختلال در ترکیب و یا شدت ترشح سبوم یا همان چربی طبیعی پوست و ترکیب این دو عامل با ناخالصیهایی است که روی پوست ممکن است وجود داشته باشد. سبوم یا چربی طبیعی پوست از غدد چربی پوست ترشح میشود که این غدد در لایه میانی پوست یعنی لایه درم (زیر اپیدرم) قرار دارند و چربی خود را به داخل کانال فولیکولهای مو میریزند و از این طریق به سطح پوست میرسد. همانطور که گفته شد اگر منافذ پوست به هر دلیل دچار انسداد بشوند، در آن محل چربی تجمع یافته و جوشها نمایان میشوند. یکی دیگر از دلایل بروز جوش، باکتری پروپیونی باکتریوم اکنس است که در منافذ پوست جمع شده و موجب بروز جوش میشود. جوشهایی که در پشت شانه و یا کلا پشت بدن و کمر ایجاد میشوند ممکن است دردناک باشند و قرمزی و ورم هم داشته باشند، چون در این نواحی بدن منافذ پوست به نسبت صورت بزرگتر هستند.
عوامل مختلف دیگری هم هستند که جوشهای شانه و پشت بدن را ایجاد میکنند و بعضی از آنها عبارتند از تغییرات هورمونهای بدن، در نواحی مرطوب و گرم زندگی کردن، داشتن مشکلات تخمدان، از لوازم آرایشی یا مراقبتی چرب یا نامناسب برای پوست استفاده کردن و یا مصرف بعضی داروهای خاص..
گاهی بعد از درمان لیزر و اپیلاسیون یا اصلاح هم در شانهها جوش ایجاد میشود. همچنین افرادی که به دیابت یا چاقی مبتلا هستند و یا سیستم ایمنی آنها ضعیفتر باشد هم بیشتر در معرض جوش زدن هستند.
بیشتر بخوانیم : چگونه از شر جوش کمر و پشت خلاص شویم؟
دسته بندی انواع جوشهای سرشانه و پشت کمر :
جوشهای سر سفید:
این جوشها بر اثر کامدونهای بسته به وجود میآیند، یعنی چربی در زیر پوست تجمع مییابد و به شکل یک برآمدگی که سر آن سفید است ظاهر میشود.
جوش های سر سیاه :
این جوشها به دلیل چرک کردن یا آلوده شدن غدد چربی نبوده و دلیل سیاه بودن سر جوش واکنش دادن هوا با چربی مترشحه از غدد چربی است و زمانی تشکیل میشوند که فولیکولهای متصل به سطح پوست ترشحاتشان به پوست راه مییابد.
کورک ها :
جوشهای برجستهای که به شکل برآمدگیهای کوچک به رنگ صورتی روی پوست نمایان میشوند، با نام کورک هم شناخته میشوند.
چرکدانه ها :
جوشهای دردناکی هستند که به صورت برجستگیهای حاوی چرک سفید یا زردرنگ با پایه قرمز رنگ پدیدار میشوند.
ندولها :
جوشهایی که در عمق پوست به وجود میآیند ندول نام دارند، و این ضایعههای جوشی معمولا دردناک هستند.
کیستها :
این ضایعهها نسبت به جوشهای قبلی اندازه بزرگتر دارند و محتوی چرک عفونی هستند و دردناک میباشند. همچنین باعث به وجود آمدن زخم در روی سطح پوست نیز میشوند.
پس از اینکه با انواع جوشهایی که ممکن است در بدن خود مشاهده کرده باشید آشنا شدید، میخواهیم به راههای پیشگیری از بروز آنها و یا رفع کامل آنها بپردازیم.
رعایت رژیم غذایی روتین و سالم :
رژیم غذایی، عامل خیلی مهمی در جلوگیری از انواع مختلف جوش در شانهها و کمرتان به شمار میرود. هنگامی که علت اصلی جوشها به رژیم غذایی مربوط میشود، اولین گامی که باید بردارید این است که غذاهای کاهش دهنده التهاب را بیشتر مصرف کنید. این غذاها شامل موادی هستند که غنی از روی، ویتامین A و E و آنتی اکسیدانها میباشند.
برخی از این مواد غذایی عبارتند از :
- پرتقال
- هویج
- زردآلو
- سیب زمینی شیرین
- اسفناج و دیگر سبزیجات سبز تیره و گوجه فرنگی
- زغال اخته
- نان سبوس دار
- برنج قهوه ای
- بوقلمون
- دانه کدو تنبل
- لوبیا
- نخود فرنگی
- عدس
- ماهی چرب
- آجیل
از مصرف غذاهای تند و روغنی اجتناب کنید، چرا که باعث بدتر شدن جوشهای شما خواهند شد.
مصرف مکمل روی برای خلاص شدن از شر جوشهای کمر و سرشانه بسیار موثر خواهد بود، فقط قبل از مصرف آن حتما با پزشک خود مشورت کنید.
همیشه هنگام خروج از منزل، از یک کرم ضدآفتاب با حداقل SPF 30 و یا حتی بالاتر استفاده کنید.
بیشتر بخوانیم : درمان های خانگی آسان جوش های پشت بدن و سرشانه
برخی نکات دیگری که برای پیشگیری از بروز جوشهای سرشانه و کمر و پشت بدن میتوان رعایت کرد به شرح زیر میباشد:
- اگرکوله پشتی یا ساک ورزشی دارید، فشار آن را روی شانههایتان قرار ندهید، فشار و اصطکاک طولانی مدت از این اشیاء در پشت شما میتواند نوع خاصی از جوش را به وجود آورد، اما اگر این کار ناممکن است میتوانید یک تیشرت پنبه ای زیر آن بپوشید.
- تا حد ممکن به پشت خود نخوابید، زیرا فشار میتواند وضعیت را بدتر کند.
- اگر پوست حساس دارید، مواد شوینده شما ممکن است پوست شما را تحریک کند، بنابر این سعی کنید مواد شوینده تان را عوض کنید. ترجیحا از شوینده یا صابونی استفاده کنید که مناسب نوع پوست شما باشد و از کمترین مواد عطری یا مواد شیمیایی حساسیت زا تشکیل شده باشند.
- حیوانات خانگی را از خود دور نگه دارید.
- اطمینان حاصل کنید که پتو، کمربند، و دیگر لباسهای تان نیز به طور منظم شستشو داده میشوند.
- همچنین میتوانید از کرمهای ضد آکنه OTC (اقلام دارویی که در داروخانهها بدون نیاز به نسخه پزشک هم میتوانید آنها را تهیه کنید) برای مقابله با این معضل استفاده کنید.
- اجتناب از مصرف داروهای خاص : بعضی از داروها، از جمله آندروژنها (هورمونهای مردانه) و لیتیوم به افزایش احتمال ابتلا به جوش کمک میکنند. اگر از هر یک از این داروها مصرف میکنید، با پزشک خود دربارۀ درمانهای جایگزین صحبت کنید.
- محدود کردن استفاده از محصولات مراقبت از پوست بر پایه روغن : سعی کنید از مرطوب کنندهها، لوازم آرایشی، کرمهای ضد آفتاب و سایر محصولات روغنی روی کمر خود استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث بروز جوش شوند.
در نهایت اگر جوشهای کمر و سرشانه شما با اقدامات ابتدایی که ذکر شد رو به بهبودی نرفت و یا حتی بدتر شد، باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.